Design a site like this with WordPress.com
Get started

In gesprek verloren: Mabe Fratti omarmt het misverstand (Front) 

Communicatie en samenwerking zijn voor veel muzikanten van belang, maar de Guatemalteekse componist/cellist Mabe Fratti is vastberaden om haar muziek ook over die processen te laten gaan. Dat deed ze al op haar beroerende soloalbum Séra que ahora podremos entendernos (2021) en in haar samenspel met Gudrun Gut, Concepción Huerta en de vogels bij haar raam. 

Advertisement

Big Thief is zijn eigen ecosysteem (Front)

Nadat ieder de tijd had gehad te reflecteren en eventuele solo-avonturen te ondernemen, kwam force of nature Big Thief in de zomer van 2020 weer bijeen. Wat volgde was een maandenlange reeks opnamesessies met als resultaat 45(!) volledige tracks, waarvan er nu 20 verschijnen op Dragon New Warm Mountain I Believe In You. Ruben van Dijk sprak met Buck Meek en schrijft over een band die leeft op een geheel andere aarde.

Fuubutsushi luistert aandachtig (Front)

Fuubutsushi zou maar eenmalig zijn; een album gemaakt via Zoom en Dropbox, tijdens het hoogtepunt van de pandemie, door vier muzikanten – Matthew Sage, Chris Jusell, Chaz Prymek en Patrick Shiroishi – die nog nooit samen in één ruimte waren geweest. Gewoon omdat. In plaats daarvan ontstond een hechte vriendschap en een seizoensverwante albumreeks; albums vol gemeenschap, liefde en aandacht. 

Behoud stilstand: door ambient het onbewogen leren liefhebben (Front)

Anderhalf jaar geleden, toen de wereld tot een plotse stilstand kwam en het dagelijks leven in een slome, onbewogen aangelegenheid veranderde, begon Front-redacteur Ruben van Dijk een zoektocht naar bijpassende muziek. Nu een relatief normaal steeds een beetje dichterbij komt, blikt hij terug op de klanken die hem het allesomvattende niets hielpen omarmen door de verantwoordelijke artiesten aan het woord te laten: Green-House, Ben Seretan en Elori Saxl.

Leo Svirsky ziet de tijd verstrijken (Front)

Leo Svirsky, componist en pianist, heeft een voorliefde voor het vergankelijke van dat wat ooit tot grote hoogtes kwam. De Japanse liveshows in het laatste levensjaar van John Coltrane, etnografische opnames van verdwenen culturen, een nooit afgemaakt pianostuk dat het einde van de wereld in zou luiden. Met zijn laatste album River Without Banks en de bijbehorende liveshow hoopt hij op zijn eigen manier het verstrijken van de tijd te kunnen vastleggen.

Momenten kunnen monumenten zijn: Cassandra Jenkins ziet David Berman overal (Front)

Cassandra Jenkins kende David Berman, frontman van cultband Silver Jews, pas een paar dagen. Samen met Berman en een handjevol andere muzikanten repeteerde ze om zijn laatste plaat op het podium tot leven te wekken. Voor tenminste twee maanden on the road zouden ze de Purple Mountains zijn – of ‘David Berman en Zijn Knappe Kleinkinderen’, zoals hij de groep gekscherend noemde – ware het niet dat Berman zich, daags voor de eerste show, van het leven beroofde. Voor Jenkins resulteerde het plotse verlies, en de gebeurtenissen die erop volgden, in haar eerlijkste en meest ontwapenende plaat tot nog toe: An Overview on Phenomenal Nature, een monumentaal album, doordrongen van Bermans unieke geest.

Alles langzaam: Buck Meek vindt rust in rituelen (Front)

Big Thief is altijd een unieke liveband geweest, maar met een optreden bij Stephen Colbert in oktober 2019 bewees het viertal eens te meer hoe magisch die som der delen is. Ieder bandlid springt op zijn eigen manier in het oog, lijkt soms geheel in zijn eigen droomwereld te leven en toch is het samenspel onvoorstelbaar intiem. Na soloplaten van Adrianne Lenker en James Krivchenia vorig jaar, is nu weer de beurt aan gitarist Buck Meek om te laten zijn hoe zijn droomwereld búíten de context van Big Thief klinkt. Het resultaat is Two Saviors, een countryplaat die overweldigend is in al zijn vrede.

Moment versus mythe: hoe Sarah Davachi haar omgeving bespeelt (Front)

Sarah Davachi verdwaalt graag in grote open ruimtes, of het nu het uitgestrekte stedelijke landschap van Los Angeles is, het berggebied van British Columbia of de eindeloosheid van orgelmuziek. Al jaren schippert de Canadese componist tussen klassiek en ambient, combineert ze beproefde methodes met muzikaal experiment. Maar met het in september verschenen Cantus, Descant richt ze zich meer dan ooit op een enkel instrument. Met een instrument dat gemaakt is voor bombast creëerde ze een subtiel en sereen werk over de vergankelijkheid van het individu in een immens universum.

Published
Categorized as Interview

Subroutine Records jubileert: al vijftien jaar stoïcijns en bevlogen (Front)

Vijftien jaar geleden, in de nazomer van 2005, begint het avontuur voor VERA-vrijwilligers Niek Hofstetter en Koen Ter Heegde. Platenlabel Subroutine Records ziet het levenslicht met een EP van mede-Groninger en bevriend muzikant AWKWARD i. Inmiddels is het label een onmisbaar onderdeel geworden van het Nederlands alternatieve muzieklandschap. En dat terwijl beide heren er al die tijd geen cent aan hebben verdiend. “Maar ja, anders waren we gaan voetballen.”

Published
Categorized as Interview